Hejsan!
Mitt namn är Elin, och kommer ifrån Karlskrona Blekinge. Jag arbetar inom handikappomsorgen främst med personer med diagnosen autism.
Jag är nu i tankarna att starta upp ett företag som riktar sig mot personer med funktionshinder. Det jag tänkt är att jag ska utbilda mig och min hund Elton till terapi-besöks hund.
Oavsett om vi ska arbeta inom vård, omsorg skola eller i hemmet hos brukaren, så upprättas en handlingsplan för det specifika behovet. Om det är ett äldreboende eller boende för funktionshindrade kan målet vara att träna närminne, stimulera till social gemenskap, bryta passivitet, minska oro, ångest, träna olika kroppsdelar etc. Utifrån vad behovet är, gör hundföraren upp ett program med hundaktiviteter som stimulerar och hjälper klienten att nå målet. Inte sällan görs detta i samråd med sjukgymnast, arbetsterapeut eller liknande.
Behovet med terapihundar visar sig inom allt fler områden, skolan till exempel. Att använda hund som redskap för att bryta passivitet och utanförskap ungdomar, som varit hemma från skolan i flera år, har visat sig framgångsrikt. I det arbetet görs också en individuell handlingsplan med ev specifika mål.
Arbetet anpassas till klientens individuella behov. Terapihunden och föraren kan bland annat hjälpa till med att:
- Öka motivationen
- Öppna till samtal
- Minska oro och ångest
- Öka självkänsla och självförtroende
- Skapa en känsla av sammanhang(= KASAM)
- Öka viljan att interagera med andra
- Lindra smärta
- Sänka nivån av stresshormoner
- Påskynda läkning av sår och stärka immunförsvaret
- Skapa lugn och ro
- Göra oss mer sociala och intresserade av vår omgivning
- Minska rädslor och aggressioner
Övningar som kan hjälpa klienten att nå det uppsatta målet kan vara.
- Kurragömma med leksak (närminne, självförtroende, fantasi och initiativförmåga)
- Personsök (självförtroende, fantasi, känslan av att vara viktigt, KASAM)
- Träna in konster (ledarskap, kommunikation, koncentration, ta instruktioner, uthållighet och självförtroende)
- Agility – med redskap eller med kroppen som redskap (friskvård, ansvar, kommunikation, ledarskap, koncentration, ta instruktioner och självförtroende)
- Placera hunden på olika platser (ledarskap, kommunikation, initiativförmåga, fantasi, abstrakt tänkande, självförtroende)
- Fotboll – straffläggning (kommunikation, precision, koncentration, fantasi)
- Apportering (kommunikation, ledarskap, självförtroende, tålamod, koncentration, träning av muskler och leder)
- Omvårdnad – borsta, stretching, massage (ansvar, empati, välbefinnande, tröst, känslomässig anknytning, hänsyn, respekt, taktil perception, träning av muskler och leder)
- Koppelträning (självförtroende, ledarskap, kommunikation, respekt, motion)
- Lydnad (självförtroende, ledarskap, kommunikation, respekt)
- Inkallning (kommunikation, koncentration, ledarskap)
- Närhet – kramar, kela, klappa (ansvar, empati, välbefinnande, tröst, känslomässig anknytning, hänsyn, respekt, taktil perception)
Besökshundens arbete är inte lika omfattande, men ändå av stor vikt. Många gånger räcker det bara med en hunds närvaro för att mirakel ska ske. Besökshunden kommer, som namnet antyder, på besök en kortare eller längre stund utan någon speciell handlingsplan. Besökshundens främsta uppgift är att skapa glädje, vilket är viktigt för välmåendet och välbefinnandet.
Jag har jobbar sedan 2008 inom handikappförvaltningen, och tycker om att arbeta med och kring människor och hitta nya vägar att nå fram till dessa personer.
Jag ser fram emot att se Eltons utveckling och jag hoppas att vårat mål går i lås och att han kommer besitta sen mentalitet som krävs för att kunna arbeta som terapi-besökshund, och att vi tilsammans kan arbeta för att få andra att må bra och att vi kansle kan vara ett litet ljus i deras vardag och dom i vårat.